02 december 2011

Carobemousse & tomatensoep


 Dag allemaal,
In October was het tante Saartje's verjaardag en maakten Josiah en ik ter gelegenheid carobemousse. Jammer genoeg kon ze enkel via het filmje meegenieten
Hier is het receptje.

Carobemousse 


1/2 kop honing of agave
1/2 kop waterc
2 avocado's
1 theelepel vanille
1/4 theelepel kaneel
1/3 kop carobepoeder
sap van 1/2 kleine citroen.

Mix alle ingredienten fijn in een blender of keukenrobot. Zet nog even in de koelkast om af te koelen en dan smullen maar.




 Josiah heeft jullie ook nog iets te vertellen:

Jaja eind Mei wordt Josiah grote broer. De eerste drie maand zijn goed verlopen. Niet teveel last van kwaaltjes maar wel extra moe. Dus probeer ik de dagen dat ik niet ga werken ook even te rusten terwijl Josiah een dutje doet. Net zoals bij de vorige zwangerschap heb ik trek in tomaat, komkommer, olijven ed. Dus ik mag niet klagen er zijn ergere dingen om trek in te hebben. Vandaar het volgende receptje

Italiaanse tomatensoep (dit staat meermaals per week op m'n lunchmenu)


3 koppen tomaten, versneden
1/3 kop zongedroogde tomaten, geweekt
1 eetlepel olijfolie
1/2 teentje knoflook
2 eetlepels pijnboompitten (of zonnebloempitten)
verse basilicum, oregano of peterselie
2 koppen zuiver water, warm
1 theelepel zeezout of groentebouillon

Breng alle ingrediënten in de bekermixer en mix tot een romig soepje. Garneer met in sliertjes gesnede geweekte tomaatjes en een topje verse basilicum.

Warme zomerse groetjes



 Dag allemaal,
In October was het tante Saartjes verjaardag en maakten Josiah en ik ter gelegenheid  een carobemousse. Jammer genoeg kon ze enkel via het filmje meegenieten
Hier is het receptje.

Carobemousse
1/2 kop honing of agave
1/2 kop water
2 avocado's
1 theelepel vanille
1/4 theelepel kaneel
1/3 kop carobepoeder
sap van 1/2 kleine citroen.
Mix alle ingredienten fijn in een blender of keukenrobot. Zet nog even in de koelkast om af te koelen en dan smullen maar.







17 oktober 2011

Notenkaasjes!

Dag allemaal!

Op één van de vorige trefdagen (etentjes) van de Groene Dag stonden notenkaasjes op het menu. Ik vond dat die er heerlijk uitzagen en vroeg de chef kok om dit gedurende ons verblijf in Belgie eens voor ons klaar te maken. En het proefde zelf nog beter dan het eruit zag.
Josiah stak graag een handje toe en wou ook wel een mini kaasje.
Hier volgt het receptje (met dank aan moeke)

Notenkaasjes

1 kop  geweekte cashewnoten
1 kop geweekte  macadamianoten
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels tamari
gedroogde tuin en Italiaanse kruiden

Tussen de twee laagjes wat fijngesneden geweekte tomaatjes.


Week de noten gedurende 12 uur in zuiver water.
Knip de gedroogde tomaatjes in stukjes en laat weken in zuiver water.
Spoel de noten en laat uitweken, evenals de tomaatjes
Doe de noten samen met de overige ingrediënten, behalve de geweekte tomaatjes, in de keukenrobot, voorzien van het S-vormige hakmes en maal fijn.
Neem de garneerring en duw er wat van deze notenkaas in, tot een laagje van 1 1/2 cm. Leg er wat fijngesneden  geweekte tomaatjes op en opnieuw een laagje notenkaas.
Werk af met wat fijngesneden gedroogde tomaatjes, wat kruidenstrooisel en een olijf.






Hier ook nog een paar fototjes van onze vakantie in België.


 vakantie België

22 september 2011

Terug van weggeweest

Dag allemaal
Deze winter zijn we 5 weken kunnen ontsnappen aan de NZ winter om van de Belgische 'zon' te kunnen genieten. We hebben er heel erg van genoten om iedereen terug te zien en om wat tot rust te komen op herbomont. Had grootse plannen om de blog wat te bereiken, maar ja ....
Josiah had het ook heel erg naar zijn zin en genoot van al de extra aandacht, het zomerfruit, de trampoline, zandbak, de koetjes en paarden,...
Meer hierover in een volgend langer bericht. Dit is maar een kort bericht want de vermoeidheid speelt te parten. Josiah was er de laatste ochtenden alweer als de kippen tussen 4-5.30. (vermoedelijk zijn er weer een paar tandjes op komst)
Hier is een receptje dat ik in Belgie uitprobeerde

Aardbeienconfituur

2 koppen bevroren aardbeien
1 kop gedroogde ananas

Leg de gedroogde ananas in een diepe kom.
Leg er de bevroren aardbeien bovenop.
Laat zo de aardbeien ontdooien (op kamertemperatuur).
Het duurt wel enkele uren.
Als de aardbeien al een beetje ontdooit zijn kan je er ook eens in roeren zodat de ananasstukjes kunnen weken.
Mix alles samen in een blender of keukenrobot wanneer de aardbeien voldoende ontdooit zijn. Doe deze confituur in een goed afsluitbaar bokaaltje. Zet onmiddelijk in de koelkast en op die manier bewaardt het 1-2 weken. (maar bij ons heeft het maar 1x op de tafel gestaan ; ) Ook een leuk geschenkideetje! Probeer ook eens met andere bevroren bessen.


PS ik heb nog een paar receptjes die ik er de komende weken zal opzetten dus kom af en toe eens kijken. En laat ook eens een berichtje achter, dan weet ik dat het gelezen wordt.

06 juni 2011

winterpret

Dag allemaal,
Met dank aan de Queen 'verjaardag' hadden we vandaag een vrije dag! De buurman was komen vragen of we een paar van onze bomen konden insnoeien. En eens Simon begint kan hij moeilijk stoppen. Na een paar uur hebben we 2 bergen tuinafval zoals deze...

En Josiah was ook in zijn element want hij kon de ganse dag buiten spelen en 'helpen'. Alleen terwijl papa met de kettingzaag werkte moest hij vanuit de veranda toekijken. Maar dat was al een belevenis op zich!
 We raapten ook wat amandelnootjes en smulden die op. Hier een deel van de oogst.


Hier is de winter al officieel begonnen, maar we mogen niet  klagen over het weer en hebben onze winterjas nog niet teveel aangehad. En binnen een maand zitten we alweer in de zomer. We komen voor een paar weken op vakantie naar Belgie.

Ik maakte vanavond een pompoensalade.

 'Curry butternut noedels'



½ butternut (pompoen)
1 eetlepel olijfolie
¼ theelepel zeezout
2 eetlepels geraspte kokos
1/2 theelepel kerrie poeder
1/4 theelepel chili poeder
1/4 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel water
1 theelepel agave

Ontpit de helft van de pompoen en verwijder de pel met een schilmesje of een scherp mes. Gebruik een spiral slicer om spaghetti sliertjes te maken of bij gebrek hieraan kan je met een schilmesje fijne sliertjes maken. Sprenkel de olijfolie erover en voeg het zout toe.
Maak een papje van de overige ingredienten en voeg dit geleidelijk aan toe. Het is redelijk pikant dus aan te raden af en toe eens te proeven zodat het niet te straf is.

Ik maakte ook een treintje om Josiah zijn kamertje wat op te fleuren. Met dank aan Sally voor de inspiratie.
Geniet nog van het mooie zomerweer in Belgie en tot binnenkort
Groetjes
Iemke

23 mei 2011

Frisko Banaan


Heb je wat afkoeling nodig? Wil je de kindjes iets verfrissend aanbieden zonder eerst nog een half uurtje in de keuken te staan om iets te bereiden? Dan heb ik een heerlijk receptje. Gemakkelijk en snel klaar, je hebt er zelf geen mixer voor nodig! Je kan er een serie klaarmaken en dan heb je het maar uit het vriesvak te nemen. Lekker en gezond en de kids (en volwassenen) zullen er dol op zijn!
Ingrediënten

2 bananen

1/4 kop kokosnootolie

1/4 kop carobe poeder

1 eetlepel vloeibare honing of agave

1 theelepel vanille

2 eetlepels gehakte amandelnoten of walnoten






Instructies:
1. Snij de bananen in de helft en steek er een houten stokje, tandenstoker of brochette stokje door. Bevries voor minstens 4 uur of gedurende de nacht.
2. Verwarm de kokosolie tot ze volledig vloeibaar is. Roer er de carobe, het zoetmiddel en het vanille extract of poeder onder.
3. Zet alles op een rijtje, de bevroren banaan, carobe saus en gehakte nootjes. Dip de bevroren banaan in de carobe saus en rol ze dan snel door de nootjes (het laagje vormt onmiddelijk dus als je niet snel genoeg bent zullen de nootjes er niet aan blijven plakken). Herhaal voor iedere banaan.
4.Eet onmiddelijk of vries opnieuw in.

23 april 2011

Paaseitjes

Ok, voor Josiah was het echt nog niet nodig om paaseitjes te maken. Maar ik dacht aan alle ouders met al wat oudere kinderen en de uitdaging is om door de paasperiode te geraken zonder dat je kinderen zich volproppen met chocolade (waar ze zich dagen niet goed van voelen). De supermarkten puilen uit met chocolade in alle vormen en formaten (tot zelfs eieren van een paar kg!)
Dus hier is een gezond alternatief. Voor sommigen zal het moeilijk te vermijden zijn dat de kindjes van familie chocolade krijgen. Maar misschien kan je dit jaar zelf je kindjes geen chocolade geven en ze een lekker alternatief aanbieden.
Ik weet dat Josiah wel heel blij zal zijn met zijn mandje. Met deze eitjes moet je natuurlijk ook niet overdrijven maar toch wel een veel gezondere optie dan chocolade.
De eitjes in kokos gerold zijn de dadelbolletjes van het bericht in Januari.

Dadelbolletjes
2 koppen dadels mixen in een keukenrobot met 1 kop gemalen kokos en 2 druppeltjes etherische olie van citroen. Rol de balletjes nog eens door de gemalen kokos.

Dadelknikkers (de donkerbruine)
1 kop dadels
1/2 kop zonnebloempitten
1/2 kop amandelnoten
2 eetlepels carobe
2 eetlepels honing
Mix alle ingredienten in de keukenrobot tot het een bal vormt. Rol de bolletjes of eitjes in een beetje carobe poeder. (dit zijn mijn lievelingssnoepjes)

Marsepein (lichtbruin)
Maal amandelnoten fijn in de keukenrobot en voeg honing toe tot het goed aan elkaar kleeft. Rol de bolletjes of eitjes in een beetje carobepoeder

Voor meer ideetjes om snoepjes te maken kan je het boekje Zoet Zonder Suiker raadplegen.

Maar laat ons ook eens stilstaan bij de dood en opstanding van Jezus Christus.
"dan zal iedereen die gelooft, eeuwig leven hebben in hem. Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon gegeven heeft, opdat iedereen die in hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Want God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gezonden om de wereld te oordelen maar om de wereld door hem te redden." Joh 3:15-17

Zalig Pasen!

21 maart 2011

Peachy time!!!

mjamjamjam de perziken zijn rijp!!
Hier in NZ is het sinds 1 maart herfst. Van herfstweer is er nog niet echt sprake :-) (behalve dan de toch wat koudere nachten). Het is hier nu volop tijd om te oogsten. In onze tuin hebben we lekkere perziken. Vandaar het perzik bericht. Als jullie nog lekkere receptjes hebben laat waar weten, want er hangen nog kilo's aan de boom.

In het midden zie je ook onze eerste 3 nashi peren. Als je nog nooit nashi peren geproeft hebt moet je dat zeker eens doen. Het is lekker sappig en knapperig en gezien het veel steviger is dan een peer is kan je dat ook gemakkelijk als snack meenemen.
Mijn ontbijt bestaat de laatste dagen uit  één of andere smoothie op basis van perziken.
Josiah krijgt de dagen dat hij naar de creche gaat een flesje amandelmelk mee.

Amandelmelk
1/2 kop amandelnoten
2 koppen water
2 dadels
1/4 theelepel olie
Zet de amandelnoten de avond tevoren in de week.
Giet het weekwater eraf en doe alle ingredienten in de bekermixer en mix fijn.
Voor babies en kinderen is het aan te raden om de melk nog eens door te zeven door een filterzak.
Amandelmelk blijft tot 3 dagen goed in de koelkast.
Amandelmelk is ook heel lekker om toe te voegen aan een smoothie


Perzikensmoothie
2-3 perziken
1 banaan
1/2 kop amandelmelk




Ik maakte ook nog een perzik toetje (een beetje zoals het kerzen-abrikozen toetje van Januari)


  • 1 verse perzik, ontpit en in fijne schijfjes
  • 1/2 theelepel agave
  • 1/4 theelepel kaneel
Meng alle ingredienten in een kommetje en laat staan terwijl je de crumble maakt



Crumble
  • 1/4 kop cashewnoten
  • 1 Medjool dadel of 2 gewone dadels
  • 1/4 theelepel vanille
  • een snuifje steenzout 
Doe alle ingredienten in de keukenrobot met het S-mes. (in het kleine kommetje).
Plaats de perziken in een ring. Doe de crumble er bovenop en duw zachtjes aan. Verwijder de ring en voila klaar is kees!
Heel lekker, snel en gemakkelijk klaar te maken.



Ons manneke is al ongeveer een week zijn eerste stapjes aan 't zetten. Vandaag waren 30 stapjes zijn record.

01 maart 2011

Heerlijke fruit taartjes & frambozensmoothie

Vorige week maakte ik heerlijke fruittaartjes. Ik kreeg het receptje van ons Moeke.



1ste laag
2 koppen braambessen of andere: frambozen/aardbeien/kersen of een combinatie
1 kop gedroogde geweekte ananas of mango
1 zakje agar-agar*

2de laag
1 kop geweekte cashewnoten
2 eetlepels vloeibare honing
½ kop water
½ theelepel vanille
1/2 zakje agar-agar*


Zet het gedroogde fruit gedurende een 12-tal uur in de week (1 kop fruit/1kop zuiver water)
Mix de bessen samen met het gedroogde fruit en hun weekwater tot een fijne moes.
Breng 1 kop water aan de kook en los er 1 zakje(4gr) agar-agar (plantaardig geleermiddel) in op.
Onder voortdurend roeren zachtjes laten koken ( ongeveer 2 min). Even laten afkoelen en onder de
fruitmoes mixen.
Vul de vormpjes voor de helft met deze fruitmoes.
Terwijl deze fruitmoes aanstijft maak je de cashewnotenroom.
Spoel de cashewnoten en laat uitlekken.
Voeg honing, water en vanille toe en mix met behulp van de bekermixer tot een gladde room en mix
er nadien de opgeloste agar agar onder (zelfde werkwijze als hierboven)
Giet de notenroom bovenop de al wat aangesteven fruitmoes en laat het geheel nog even aanstijven
vooraleer alles afgedekt in de koelkast te plaatsen.
Net voor het opdienen uit de vormpjes keren, op een dessertbordje en versieren met vers fruit.

Variant:
gebruik andere verse fruitsoorten, zoals mango, ananas, perzik, nectarine ipv de bessen, of een
combinatie. Tussen de 2 lagen kunnen er ook wat plakjes vers fruit of bessen gelegd. Men kan ook
eerst de notenroom in de potjes gieten en nadien de fruitmoes, al naargelang je voorkeur.

* Agar agar is een plantaardig geleermiddel en in poedervorm te verkrijgen in de natuurwinkel.
* De fototjes zijn ook van Moeke want zij weet dat altijd zoveel mooier te presenteren.

De voorbije week ging ik terug aan het werk. Om te beginnen maar 2 halve dagen zodat Josiah kan wennen aan de preschool. Maar hij was heel flink en weent zelfs niet als ik wegga. Wat wil je zo een grote zandbak en tuin om in te spelen. De rest van de week was hij wel wat minder genietbaar met dank aan de 2 kiezen die erdoor komen.
Vorige week was er in Christchurch een zware aardbeving. Christchurch is 4 uur rijden vanuit Blenheim waar wij wonen, dus wij hebben er gelukkig niets van gevoeld. En ook Simons zus en onze vrienden ginder zijn veilig.

Hier is onze kleine spruit mijn ontbijtsmoothie aan 't maken. Jong geleerd...nu moet hij er enkel nog van leren eten!
Frambozensmoothie
2 bananen
1/2 appel
1/4 kop frambozen
1/4 kop water
Alles de beker in en mixen. mmm

15 februari 2011

Spinazie slaatje/wortelpudding

Vandaag maakte ik een heerlijk spinazieslaatje waarvan Moeke me het receptje doormailde.
4 koppen verse baby spinazie

1 kop geweekte en gepelde  amandelen (ong; ¾ kop droog)

1 kop  in blokjes versneden sinaasappel  of 1 kop clemetijn partjes

1 geraspte wortel.


Hak de amandelnoten in de blender of de keukenrobot.
 Meng alle ingredïenten  samen.

Serveer met honing-citroendressing. 1/4k citroensap en 1/4k kop honing.



Ik maakte deze week ook nog een receptje uit het boek 'the Sunfood Cuisine" van Frederic Patenaude.
Wortelpudding
4 koppen geraspte wortel
1 1/2 kop geweekte rozijnen
1 1/2 kop geweekte cashewnoten** of het vruchtvlees van verse jonge (witte) kokosnoot
1/2 kop weekwater van de rozijnen**
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel vanille extract of poeder

Meng de geraspte wortel en de geweekte rozijnen in een kom. Mix de overige ingredienten in de bekermixer. Meng de saus onder de wortels en rozijnen.
**Zet de rozijnen en cashewnoten de avond voordien te week. Hou het weekwater van de rozijnen voor de saus.




 Josiah op zoek naar verse aardbeien.
Josiah's vriendje Zac kwam vandaag spelen! 't gaan 2 deugenietjes worden hoor!


06 februari 2011

Zo van die warme zomerdagen...

Wow dit weekend was het echt superwarm. Ik hou wel van de zon maar 34 is nu net ietsje teveel. Maar gelukkig is de rivier niet te ver van hier en konden we daar wat afkoelen.
Deze middag was het zo warm dat we als middageten besloten een ijsje te maken. Gezien ons ijsje 'guilt-free' is, kan je het gerust als maaltijd eten. (maar dat is wel eerder een uitzondering)

Ik maakte een bananenijsje met aarbeisaus. Dit is een klassieker en maak ik iedere zomer. Normaal maak ik de aarbeiensaus (aarbeien+honing) in de bekermixer en dan de bananenijs in onze champion juicer. Maar vandaag duwde ik er de aarbeien eerst door en mixte er dan een beetje agave onder om het wat te zoeten. Daarna duwde ik de bevroren bananen door. Gezien het nog een beetje rood zag van de aarbeien had de bananenijs een lichtroos kleurtje. Zalig verfrissend!
Ik maakte deze week ook mijn #2 favoriete groentensapje.
Pers 3 wortels, 2 appels en 1 rode biet. Alleen voor de mooie kleur zou je het al willen drinken. Meer ideetjes om lekkere groentensapjes te maken vind je in de receptenbundels van de Groene Dag.

30 januari 2011

olé guacamolé

Ik ben momenteel de groenten receptenbundel van de Groene Dag aan het vertalen in het Engels. Na het vertalen van al die lekkere sausreceptjes had ik zin om nog eens guacamole te maken. Simon is niet zo zot van avocado en ik eet die dan meestal gewoon zo want dat is ook heel lekker natuurlijk. Josiah die is wel verlekkerd op avocado en eet iedere avond 1/2 avocado met een tomaat en wat komkommer. Hij heeft al maanden niets meer gegeten met een lepeltje. Ik bied hem iedere keer als ik een papke of smoothie maak wel een lepeltje aan maar dan perst hij zijn lippen dicht. Toen ik de guacamole maakte liet ik hem eens proeven en wonder boven wonder wou hij het wel. Dus nu mix ik hem 's avonds zijn avocado/tomaat en komkommer (wel niet te fijn zodat er nog brokjes inzitten).
Josiah zag er nadien weer lief uit. We hebben nu ook een andere eetstoel geleend want zijn nieuwste truck was om eruit te klimmen.



Guacamole
2 gepelde en ontpitte avocado's
1 verse tomaat of 6 zongedroogde geweekte tomaatjes
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel tamari
1 eetlepel tomaatje toe of andere gedroogde kruiden
verse kruiden: basilicum, bieslook, peterselie, marjolein

Breng alle ingredienten in de bekermixer en mix. Niet te lang mixen als je het graag een beetje grof hebt. Je kan ook de avocado met een vork prakken en dan tamari, tomaatje toe en citroensap toevoegen, Versnijd de tomaatjes heel fijn. Vermaal de verse kruiden met het kruidenmolentje en meng alles goed onder elkaar.

Hier ook nog een andere variant
2 gepelde en ontpitte avocado's


1 theelepel zeezout
2 eetlepels citroensap
1/4 kop ajuin
1 tomaat
1/2 kop vers korianderblad (Marokaanse peterselie)

23 januari 2011

Master ONE

Vrijdag was het feest want het was Josiah's eerste verjaardag. Ongeloofelijk hoe snel een jaartje voorbij vliegt en hoeveel er in een jaartje kan gebeuren. Het lijkt gisteren nog dat Josiah als een klein bundeltje in onze armen lag. Nu springt hij van onze schoot en lukt het amper om een 'onbewogen' foto te nemen.
Willen jullie de evolutie eens volgen dan kan je op deze link fototjes zien van 0-12 maand.
Josiah's eerste jaartje

Voor zijn verjaardag maakte ik iets met zijn lievelingseten... bosbesjes.
Ik maakte mini-bosbes taartjes

Kaneel-bosbestaartjes:
(12 mini taartjes van 2cm diameter)
Kaneel deeg
1/2 kop dadels
1/2 kop amandelmeel
1 theelepel kaneel (het originele recept had 2 eetlepels maar dat vond ik wel een beetje veel)
1/4 theelepel nootmuskaat (dat had ik niet in huis)
1 eetlepel water
een snuifje zeezout


Maal de nootjes fijn in de keukenrobot en voeg vervolgens de andere ingredienten toe. Voeg de eetlepel water toe indien het deeg te droog is. Neem ongeveer 1 eetlepel deeg en duw het met je vingers in de taart vormpjes.





Bosbes Jelly
1 kop bosbessen of ander fruit
12 bosbessen voor de decoratie
1 theelepel citroensap
2 eetlepels gemalen lijnzaad
2 schijfjes gedroogde, geweekte mango (facultatief)
2 theelepels agave of vloeibare honing.
Mix all de ingredienten fijn in de bekermixer. Lepel de jelly in de taartjes en leg er een bosbesje bovenop. Zet het nog even in de koelkast. Haal het uit de vormpjes en smullen maar!!!







Ik maakte Josiah (en zijn vriendje Zac) ook nog een vrachtwagen voor zijn verjaardag.
Instructies om de  truck te maken vind je op deze blog.

21 januari 2011

Party time

Vandaag was het Josiah's eerste verjaardag maar we gaven zondag al een feestje samen met zijn vriendje Zachary die 11 dagen ouder is. Ik zorgde voor de gezonde hapjes. Wat ik voor vandaag maakte kan je binnen een paar dagen ontdekken op het volgende bericht.

Ik maakte 2 verjaardagskalkoenen


- Leg op een groot bord of plateau 9 schijfjes banaan en mandarijn.
- Maak een 8 tal fruitbrochettes en schik die op het bord
- Snij een peer middendoor
- Voor de ogen gebruikte ik rozijntjes de lel is een goji bes.
- De poten en bek zijn met een keukenschaar uit een schijfje gedroogde mango geknipt.





Ik maakte ook een bolletjes egeltje

Ik maakte dadelbolletjes en rolde ze extra klein (1cm) ik stak ze op tandenstokers in een appelsien. De ogen zijn rozijntjes en de mond is een goji bes.




Dadelbolletjes
2 koppen dadels mixen in een keukenrobot met 1 kop gemalen kokos en 2 druppeltje etherische olie van citroen. Rol de balletjes nog eens door de gemalen kokos. Voor meer ideetjes om snoepjes te maken kan je het boekje Zoet Zonder Suiker raadplegen.

Ik maakte ook nog bananenkoekjes.

Ingredienten
3 rijpe bananen
2 koppen havervlokken
1 kop dadels ontpit en in stukjes gesneden
1/4 kop olie
1 theelepel vanille

Verwarm de oven op 175 graden.
Plet de bananen in een grote kom. Roer de havervlokken, dadels en vanille eronder. Laat het voor 15 minuutjes rusten. Vorm koekjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier of een teflexvel.
Bak voor 20 minuten in een voorverwarmde oven of tot ze lichtbruin zijn.

17 januari 2011

Wat lag er op Josiah's bord vandaag


Voor diegenen die zich afvroegen wat ons manneke van 1 jaar zoal eet.
Hier een fotootje van Josiah's menu van vandaag. 


Jammer genoeg heeft Josiah geen zin in al die lekkere smoothies en papjes dat mama kan maken en wilt hij alles uit zijn vuistje eten. Hij heeft alles liever primitiever ;-) Zo plukt hij graag zelf zijn aardbei in de tuin. Toen hij gisteren bij vrienden de rijpe tomaten zag hangen ging hij er zelf een rijpe plukken en opsmullen. De meloen had ik wel gemixt en in een bekertje gedaan (15Oml) Voor de rest was alles in stukjes gesneden.
De dadelsnoepjes heeft hij vorige week ontdekt en daar is hij echt verzot op.
Hij at ook nog 3 Chlorella tabletjes.
Hij kreeg ook nog 3x borstvoeding en 1x een flesje amandelmelk (100ml).  Normaal gezien krijgt hij vier maal per dag borstvoeding maar ik ga stilaan proberen 1 voeding te vervangen door amandelmelk. Hij dronk ook nog 150 ml water en 100ml kokoswater uit een verse (witte) kokosnoot. Hij dronk wat meer dan anders maar het was hier vandaag wel 30 graden.

08 januari 2011

Coupe cerise


Ja ik weet het, alweer een receptje met kersen, maar het was hier lekker warm vandaag en ik had zin om dat lekker kersenijsje nog eens te maken.

1 bevroren banaan
1/2 kop bevroren kersen
2 eetlepels amandelpasta
1/2 eetlepel agave of vloeibare honing
1 eetlepel carob poeder
1 snuifje zeezout
1/2 theelepel vanille

Mix al de ingrediënten in de Vita Mix en serveer onmiddellijk.

Hier is het momenteel zomer dus zal er wel af en toe een receptje zijn dat jullie nog niet zo direct kunnen proberen maar je kan in de zomer dan eens de receptjes van Jan-Feb opzoeken. Ik zal voor het volgende receptje iets kiezen dat jullie nu ook al kunnen maken. 

Ik maakte dit receptje al eens eerder en bereidde het enkele jaren geleden ook op een demonstratieles van zomerse verfrissingen voor de Groene Dag


03 januari 2011

Kers op de taart!

Ik kijk al een paar dagen uit om dit receptje te maken. Maar eerst moest ik de ingredienten nog gaan halen. Hier in NZ is het volop zomer, en kunnen we genieten van heerlijk zomerfruit. In onze streek zijn veel kersenboomgaarden waar je zelf je kersen kan gaan plukken. Wat we al een paar maal gedaan hebben. Josiah heeft de smaak ook te pakken en gaat maar al te graag mee.
Dit is een foto van een paar weken geleden toen we met een paar mama's en babies gingen kersen plukken en eten ;-)
En hier een fototje van vandaag (toen we begonnen, nadien was Josiah net iets minder proper)

Ik had op het internet gezocht voor een receptje met kersen, en dit is het geworden:


Kersen -Abrikozen toetje

1 kop kersen onpit en in schijfjes
2 abrikozen ontpit en in schijfjes
1/4 theelepel kaneel
1/2 theelepel agave (ik heb dit met vloeibare honing gemaakt want had geen agave)

Meng alle ingredienten in een kommetje en laat staan terwijl je de crumble maakt

Crumble
  • 1/4 kop pecans (ik heb dit met amandel gemaakt)
  • 1 Medjool dadel, ontpit (of 2 gewone dadels)
  • 1/8 theelepel kaneel
  • 1/8 theelepel vanille poeder
  • 1/8 theelepel zeezout 
Doe alle ingredienten in de keukenrobot met het S-mes. (in het kleine kommetje).
Plaats de kersen en abrikozen in een ring. Doe de crumble erbovenop en duw zachtjes aan. Verwijder de ring en voila klaar is kees!
Heel lekker, snel en gemakkelijk klaar te maken.
(Simon die geen kersen 'lust' luste het zelf)
Mijn abrikozen waren net ietsjes te rijp daardoor zie je de schijfjes niet zo goed
Dit is het resultaat. Het receptje kwam van de volgende blog. Er staat nog veel lekkers op.
http://rawfoodsdiana.com/cherry-apricot-crisp#more-1777
Ik ga nu mijn toetje opsmullen, ik heb eigenlijk al wel genoeg kersen gesmuld vandaag maar ja wie gaat dat anders opeten??

01 januari 2011

Voornemens!


Welkom op mijn blog. Eerst en vooral wil ik jullie allemaal een fantastisch Nieuwjaar wensen! Hebben jullie goede voornemens of plannen gemaakt voor dit jaar? Wel mijn uitdaging voor 2011 heeft te maken met eten! Iedere week wil ik iets nieuw proberen (of iets dat ik zelden maak). Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik heb de meeste van mijn receptenboeken al een tijdje niet meer geopend. Wanneer ik ze net heb denk ik er zoveel uit te maken. Maar na een tijdje belanden ze in de boekenkast waar ze stof verzamelen. Dus ik hoop met deze uitdaging een paar nieuwe dingen te vinden die onze dagelijkse kost wat gaan opfleuren. Ik zal het gerecht iedere week op deze blog zetten samen met het recept en de foto. Dan kunnen jullie het ook eens proberen. Je kan dit ook met je vrienden delen. En laat eens een berichtje achter, dan weet ik of iemand dit leest en er iets aan heeft. En je mag ook altijd receptjes delen. Af en toe zal er misschien ook eens een knutselwerkje tussenzitten.
Wish me luck!
Iemke