31 december 2012

Beste wensen


Dag allemaal
Beste wensen voor een gezond, gelukkig en creatief 2013! Maak er iets moois van.
Voor jullie net het laatste bericht van 2012 voor ons het eerste van 2013!

We hebben 2 nieuwe favorieten receptjes:
Sorry ze zijn weer wat zomers getint, maar misschien kan je er binnen een paar maand nog eens naar kijken en het dan uitproberen.
Marokaanse kikkererwten:

1 grote wortel
1 kop boontjes
3 koppen gekookte kikkerwerten (zie vorig bericht hoe je kikkererwten kookt)
1/4 kop rozijntjes
1/4 kop versneden dadels
1/4 kop almonaise/ soyamayonnaise
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen curcuma
1/2 theelepel zout
1/4 kop peterselie
2 eetlepels honing

Rasp de wortel.
Snij de boontjes diagonaal op 5cm. Doe ze in een pot met kokend water en kook voor 5 minuten. Meng alles goed onder elkaar.
Dit is een superlekkere maaltijdsalade perfect voor zomerse dagen of voor wanneer geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Als je gekookte kikkererwten in het vriesvak hebt is dit in een wip klaar. Onze peuter is verlekkerd op kikkerertwten!


Carobe ijs

2 koppen ijsblokjes
2 eetlepels carobe
1 kop amandel, rijst of soyamelk
2 eetlepels agave of honing
Mix alle ingredienten is een krachtige blender (vita mix).
Toen ik dit receptje dacht kon ik me niet goed voorstellen dat dit lekker ging zijn, het leek me een beetje te simpel en ik dacht dat het nogal waterig ging proeven. Maar ik was aangenaam verfrist. Het viel heel goed in de smaak en in 1 minuut klaar. Je zal het misschien wel 2 keer moeten maken. Eerst was mijn klein meneertje met de helft weg en dan wou groot meneertje ook wat, en dan was de beker bijna leeg :(
Prettige feesten
Iemke & the boys

06 december 2012

Zomerse groeten


Dag allemaal
Terwijl jullie 's avonds gezellig bij de kachel zitten en kaarsjes aanstekken om de winterse dagen gezellig te maken genieten wij hier aan de andere kant van het begin van de zomer. Zo zalig! Hoe mooi de andere seizoenen ook kunnen zijn, ik hou toch het meest van de zomerse temperaturen. En we mogen hier zeker niet klagen in NZ. Een echt kerstgevoel ontbreekt wel want lange, warme dagen en kerst associer ik nog steeds niet.
Onze Noah is ondertussen al 6.5 maand en wat gaat het snel vooruit. We hebben net een paar hectische maanden achter de rug met weinig slaap en veel geween. Noah weende iedere keer als je hem op de grond legde  en wou steeds gepakt worden. Ook 's nachts werd hij heel vaak wakker. Gelukkig is het nu wel al veel verbeterd. Was het de behandeling bij de osteopaat, de rabarber/gember druppeltjes, de vaste voeding? Wie zal het zeggen.
Hij is in elk geval veel 'happier'. (en ik ook) Hij rolt en draait van hier naar daar en weet altijd wel bij zijn doel te geraken. Kruipen zal waarschijnlijk ook niet lang meer duren. Hij kan ook al alleen rechtzitten. Ik vind het heel leuk nu hij al vanalles kan en reageert op alles rondom hem. Ook Josiah kan daar enorm van genieten. Nog steeds zot van zijn kleine broer. Hij wil hem vanalles vertellen en meenemen voor een ritje op zijn 'motorbike' (houten fietske). Voorzichtig zijn is niet altijd even simpel, maar Noah kan zich ondertussen ook al wat weren en trekt al eens aan Josiah's haar, maar dat vindt Josiah niet erg als hij maar wat aandacht krijgt.  Hier nog een recente foto van mijn twee kapoentjes.



Noah eet sinds enkele weken ook papjes. 
 (maar stilzitten is nog niet zo simpel met dit snoetje als gevolg)

En eten dat hij kan! Josiah had toen hij 6 maand was amper interesse en we kregen niet meer dan een paar schepjes binnen. En op 9 maand werden de papjes vervangen door 'fingerfoods' want de papjes gingen niet goed binnen. En Josiah weigert nog steeds die lekkere papjes te proeven. (tot mijn grote spijt) Bij Noah (voorlopig) meer succes. En het is een plezier om hem te zien genieten van de gemixte combinaties van peer, papaya, mango, appel, bosbes, kers, aardbei. En 's avonds dan wat gemixte gestoomde groentjes (zoete aardappel, pompoen, wortel, courgette) gemixt met wat versgeperst wortelsap. Het is nog wat zoeken wat ik hem allemaal kan geven, maar tot nu toe heeft hij nog niets geweigerd. Ik was liever eerst met sapjes begonnen, maar hij wou niet uit een flesje drinken. (Hij heeft nooit uit een flesje gedronken en geniet nog steeds van die lekkere moedersmelk.) Hij heeft nu uiteindelijk door hoe het werkt en drinkt nu wat water. Nu gaan we ook nog wat experimenteren met sapjes.

Heel veel specials heb ik de laatste tijd niet gemaakt. Hoewel ik het gevoel heb dat ik altijd in de keuken sta. Onze vitamix draait hier op volle toeren: amandelmelk, smoothie papa, smoothie mama, papje Noah x2/3, groentensap, enz.

Maar hier toch nog een receptje dat regelmatig gemaakt wordt.
Hummus
Lekker als dip, op een stukje komkommer, met een toastje of als smeerseltje op de boterham. Josiah is er echt dol op. Hier in NZ is dat heel populair en kan je dat in de supermarkt in vele smaken kopen. Maar er zit vaak veel look bij en omdat ik (en Josiah) dat niet zo goed verteer maak ik dat liever zelf.








Ingredienten
2 Koppen gekookte kikkererwten *
2 eetlepels tahin (sesampasta)
2 eetlepels olijfolie
sap van 1 of 2 citroenen
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel zout of groentenbouillon poeder
water

Mix alle ingredienten behalve het water. Voeg water toe naargelang nodig. Het mixt het gemakkelijkst in een keukenrobot, maar als je de stamper goed gebruikt lukt het in de vitamix blender ook wel.  Ik gebruik dit als basisrecept en varieer hierop door er gestoomde groenten, verse kruiden of andere specerijen aan toe te voegen. (het is heel lekker met gestoomde pompoen, wortel, zoete aardappel 1-2koppen, met een beetje kerrie, maar ook met basilicum en geweekte gedroogde tomaten
* Kikkererwten moet je minstens 1 nacht laten weken en je kan ze ook nog een paar dagen laten kiemen. (iedere 12 uur het water vervangen). Spoel de kikkererwten . Doe ze ik een grote kom kokkend water en kook zachtjes voor ongeveer 40 minuten. Spoel onder koud water. Je kan ze direct gebruiken, in de koelkast bewaren of invriezen. Ik kook meestal een grotere hoeveelheid en bewaar de rest in het vriesvak. Ze ontdooien snel in warm water. (je kan de hummus ook invriezen)


Deze week maakte ik voor het eerst sunflower cream uit dit boek. Het zijn overwegend gekookte recepten, maar er wordt geen gebruik gemaakt van suiker en zuivel. Ik heb er al veel gerechtjes van gemaakt. Een aanrader!

Zonnebloem creme

Dit is een gezond alternatief voor zure room, je zal versteld staan hoe lekker zo een simpel sausje is.

3/4 kop water
1 kop zonnebloem pitten
1/4 kop citroensap
1/2 theelepel zout

Mix alles samen in de blender tot een lekker sausje.

Groetjes 
Iemke en co